Ragdoll Cattery Miracles Douces

"Een thuis waar Ragdolls met liefde tot leven komen."

 Gezondheid



Een Ragdoll leeft gemiddeld tussen de 12 en 15 jaar, maar met goede verzorging, een gezond dieet en regelmatige dierenartscontroles kunnen sommige Ragdolls zelfs ouder worden, soms tot wel 18 jaar of meer.

Factoren zoals genetica, voeding, beweging en regelmatige preventieve gezondheidszorg spelen een grote rol in de levensverwachting van een Ragdoll. Door aandacht te besteden aan erfelijke aandoeningen (zoals HCM en PKD) en gezondheidsproblemen tijdig te behandelen, kunnen eigenaren helpen hun Ragdoll een langer en gezonder leven te geven.

Verantwoorde fokkers voeren daarom verschillende tests uit om de gezondheid van de Ragdoll te waarborgen en ernstige genetische aandoeningen zoveel mogelijk te voorkomen. Hieronder bespreken we de enkele veelvoorkomende aandoeningen bij de Ragdoll.

Veel voorkomende aandoeningen

HCM (Hypertrofische Cardiomyopathie)

Hypertrofische Cardiomyopathie is een hartziekte waarbij de hartspier verdikt raakt, wat kan leiden tot hartfalen. Deze ziekte komt helaas vrij vaak voor bij de Ragdoll, en er bestaat een genetische test die specifiek deze aandoening kan opsporen. Het is essentieel dat fokkatten worden getest om het risico op HCM bij kittens te verminderen. Fokdieren worden ook via echo getest.

PKD (Polycystic Kidney Disease)
Polycystic Kidney Disease (PKD) is een nierziekte waarbij er zich cysten vormen in de nieren, wat kan leiden tot nierfalen. Deze aandoening kan genetisch worden overgedragen, en daarom is het belangrijk dat fokdieren worden getest om te voorkomen dat deze ziekte bij de nakomelingen voorkomt. De fokker kan via een dna-test en een echo deze ziekte uitsluiten.

CIN (Chronische Interstitiële Nefritis)                                                                   Chronische Interstitiële Nefritis, kortweg CIN, is een chronische nieraandoening die helaas ook bij Ragdolls voorkomt. CIN wordt gekenmerkt door een langdurige ontsteking van het nierweefsel (de interstitiële cellen) en kan leiden tot verlies van nierfunctie. Hoewel CIN bij veel kattenrassen kan voorkomen, blijkt dat bepaalde lijnen binnen het Ragdoll-ras hier mogelijk vatbaarder voor zijn, wat het belangrijk maakt om bekend te zijn met deze aandoening. Er kan via echo getest worden.

Lifestyle problemen
Obesitas

Vanwege hun relaxte karakter en neiging om minder actief te zijn, kunnen Ragdolls overgewicht ontwikkelen. Dit verhoogt het risico op verschillende gezondheidsproblemen, zoals diabetes en gewrichtsaandoeningen. Een uitgebalanceerd dieet en regelmatige speeltijd kunnen helpen om overgewicht te voorkomen.
Tandheelkundige Problemen
Tandproblemen zoals tandvleesontsteking en tandsteen komen soms voor bij Ragdolls. Regelmatige tandverzorging en controle door de dierenarts kunnen helpen om deze problemen te beheersen. Ook komt tandvleesontsteking bij sommige lijnen vaker voor.

Hoe bepaal je een gezond gewicht bij je kat

Ragdolls zijn een groot en robuust kattenras, bekend om hun zachte en gespierde bouw. Maar doordat de grootte binnen het ras behoorlijk kan variëren, kan het lastig zijn om een standaard gezond gewicht aan te houden voor de Ragdoll. 

Een Ragdoll van 6 kg kan bij de ene kat te licht zijn, terwijl dit bij een ander individu juist als te zwaar kan worden beschouwd.  In plaats van te vertrouwen op algemene richtlijnen of wat andere mensen zeggen is het handig om een bepaald systeem te gebruiken om het gewicht te bepalen. Een veelvoorkomend misverstand is bijvoorbeeld dat een buikvetlapje betekent dat een Ragdoll te zwaar is. Dit vetlaagje hoort juist bij het ras en is niet per se een teken van overgewicht.

Om het gezonde gewicht van je Ragdoll te beoordelen, kun je het best voelen in plaats van te kijken. Zet je vingers aan de zijkant op de ribben van je kat en schuif de huid zachtjes heen en weer. Als je de ribben net kunt voelen zonder veel druk te zetten, zit je goed. Voel je de ribben niet, dan is je kat te zwaar, en voel je ze te sterk zonder druk, dan mag hij wat extra eten krijgen.

Hou het gewicht van je Ragdoll regelmatig bij door het te noteren, zodat je veranderingen snel opmerkt. Mochten er onverklaarbare schommelingen in het gewicht zijn – vooral gewichtsverlies – dan is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts. Op deze manier zorg je ervoor dat je Ragdoll niet alleen op een gezond gewicht blijft, maar ook een lang en gelukkig leven kan leiden!

Corry Husada-Ghesquiere
Ragdoll Cattery Miracles Douces
Stadskanaal